Welkom op onze pagina over de BTW-regeling voor zonnepanelen. Hier vindt u belangrijke informatie met betrekking tot de BTW-tarieven die van toepassing zijn op zonnepanelen, zowel voor particulieren als bedrijven in Nederland en België.

Nederlandse Particulieren

Voor Nederlandse particulieren is het goede nieuws dat de BTW op zonnepanelen momenteel op 0% staat. Dit betekent dat u als particulier geen BTW hoeft te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Om in aanmerking te komen voor de 0% BTW-regeling, dien je te voldoen aan de volgende vijf voorwaarden van de Belastingdienst:

 1. Strikt Noodzakelijke Goederen:

  • Ik bestel uitsluitend goederen die strikt noodzakelijk zijn voor de installatie van zonnepanelen.
 2. Uitsluiting van Bepaalde Producten:

  • Ik bestel geen goederen zoals zonneboilers, laadpalen, batterijen/thuisaccu's, toebehoren voor genoemde producten, vogelwering voor zonnepanelen, slimme meters, en kabels die niet nodig zijn voor de installatie van de zonnepanelen.
 3. Particuliere Aanschaf:

  • Ik ben een particulier, en de zonnepanelen zijn bedoeld voor gebruik op of bij mijn eigen (huur)woning.
 4. Installatie bij Woning:

  • De zonnepanelen worden geïnstalleerd op of bij een woning, waaronder garages, schuren, serres, aan- of uitbouwen, vakantiewoningen, of appartementencomplexen. Raadpleeg de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) om te controleren of jouw woning als zodanig wordt aangemerkt (woonfunctie).
 5. Bewustzijn van Potentiële BTW-belasting:

  • Ik ben me ervan bewust dat als het geïnstalleerde vermogen meer dan 15.000 wattpiek bedraagt, de opbrengsten uit geleverde energie boven de €1.800 kunnen uitkomen. In dat geval wordt het beschouwd als een BTW-belaste activiteit, en ik ben bereid me als ondernemer aan te melden en BTW-aangifte te doen. Het blijft mogelijk om deel te nemen aan de kleine ondernemersregeling.

Producten waarvoor altijd 21% BTW geldt:

 • Accu’s en toebehoren
 • Laadpalen en toebehoren
 • Coating en verf componenten
 • Losse meterkasten en accessoires
 • Losse componenten
 • Vervangende componenten (zonder bewijs dat deze deel uitmaakt van een compleet systeem)
 • Gereedschap

U kunt uw bestelling via onze webshop plaatsen. Door te bestellen gaat u akkoord met de voorwaarden van de Belastingdienst. U bent ervan bewust dat als u niet aan deze voorwaarden voldoet, er kosten kunnen volgen, die op u verhaald zullen worden.

Nederlandse Bedrijven

Voor Nederlandse bedrijven geldt een BTW-tarief van 21% op zonnepanelen. Het is belangrijk om bij de aanschaf en installatie van zonnepanelen rekening te houden met deze BTW-verplichting. De prijzen op onze website zijn exclusief btw. Btw wordt nog toegevoegd aan het totaalbedrag. U kunt uw bestelling plaatsen door te mailen naar info@solarkopen.nl.

Belgische Particulieren

Belgische particulieren dienen een BTW-tarief van 21% in overweging te nemen bij de aanschaf van zonnepanelen. Het is essentieel om te weten dat BTW van toepassing is op de totale kosten van het zonnepanelensysteem. De prijzen op onze website zijn exclusief btw. Btw wordt nog toegevoegd aan het totaalbedrag. U kunt uw bestelling plaatsen door te mailen naar info@solarkopen.nl.

Belgische Bedrijven met BTW-nummer (Intracommunautaire Levering)

Voor Belgische bedrijven met een geldig BTW-nummer geldt een BTW-tarief van 0% op zonnepanelen, dankzij de intracommunautaire levering. Het is belangrijk om uw BTW-nummer correct te vermelden en ervoor te zorgen dat uw bedrijf voldoet aan alle vereisten voor intracommunautaire transacties. U kunt uw bestelling plaatsen door te mailen naar info@solarkopen.nl.